Monday, October 20

TUMPANG LALU

assalamualaikum

hai saya Chak. in case ada orang lupa. this last sem start kat kampus baru puncak alam. no offense to ex-palam.....tapi memang serius ....... nak pergi shah alam pun satu jam kalau tak sesak. nak pergi nilai kalau dulu 1hr sekarang 2hr. nak nangis. i have lots of updates nak bagitahu....tapi esok ada kelas and i need to get my beauty sleep. got to go. kalau ada masa nanti saya update lagi. insyaallah. bye semua.

XOXO

Thursday, June 27

it's been a while :)

assalamualaikum w.b.t ~~

hai koranggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggg.

first thing aku nak cakap, apa kes blog kita nak dah macam sarang tebuan. last update pun tahun 2012. well hello ~~ sekarang dah tahun 2013 okayy. hehehehehe. aku dapat agak mesti korang tak ingat email and password ni kan. aku pun tak ingat sebenarnya tapi aku main key in email and password sekali dapat masuk. aku pun update laaa. huhuhu

anyway aku update blog ni pun sebab saja jek nak meriahkan blog ni setelah sekian lamanya tak meriah. huhuhu. actually aku tak tahu laaa nak cerita apa kat korang sebenarnya. ikutkan hati banyak benda nak cerita tapi tak tahu nak start dari mana. hehehe. so, aku cerita apa aku tengah buat sekarang laa ea :)

korang pun tahu kan sekarang ni aku tengah further study kat UiTM Puncak Perdana, Shah Alam tempat nisak belajar dulu. aku amik kos degree information system management kira further dari kos diploma aku dulu laaa. aku sekarang dalam semester 3 inshaAllah ke semester 4 laa sebab aku sekarang ni tengah mood final exam. hope korang doakan dapat buat yang terbaik kayyyy. hehehehe. 
alhamdulillah sekarang ni aku officially diploma's holder sebab bulan lima hari tu aku dah grad. sesaing dengan erni dengan amer. sayang nya aku tak dapat jumpa dieorang berdua tu sebab kitaorang lain lain sidang. 

lagi apa ekk nak cerita ? aku tak tahu laa nak cerita apa lagi yang penting aku rindu sangat kat korang korang semua. memasing dah sibuk dengan hal memasing. tapi share laaaa cerita cerita korang kat sini. aku pun nak tahu perkembangan korang camne. nanti aku letak email dengan password blog ni kat FB. jangan lupa simpan . 

lastly aku nak share sedikit gambar gambar yang sempat aku snap sepanjang tahun ni ;)

ni dia gambar aku dengan family aku time convocation hari tu ;)


nama dia syana. dia ni kira kawan aku paling rapat + paham  perangai aku sepanjang diploma
dan sekarang kitaorang ni sambung degree tempat yang sama tapi kos lain. 

ni dia classmates aku time degree. time gambar ni kitaorang ada opkim kat bagan lalang sepang.

gambar ni time vacation trip langkawi dengan mantan MPP.
dalam gambar ni semua mantam MPP. 

ni laaa dia sebahagian classmates aku time diploma  :) 

ni pulak sebahagian housemates aku sepanjang degree ni :)

dah cukup tu jek. kalau nak tengok gambar gambar lain , sesiapa yang ada instagram tu follow aku laa ea. senang jek korang search instagram.com/nadia_malek nanti jumpa laa gambar aku yang berlambak tu. huhuhu. 

okay sampai disini saja entry aku untuk korang. lupa pulak kita tinggal lagi seminggu lebih jek nak masuk bulan puasa, so aku nak ucapkan salam ramadhan al-mubarak. saja jek wish awal. hehehe.

lastly AKU RINDU KORANG TAHAP MAX  :* :* :*

okay bye assalamualaikum~~~

Sunday, May 27

______= _ =_______________

it's been ages!!
since no one else akan post kat sni boleh tak ak jadikan...
ianya sebagai harta??


hari ni pegi kota tinggi kerana nak tengok bakal pengantin baru yang akan menikah pada hari esok...
balik mak dapat iwak lele n kepala lembu.?? what??? pelik?? xpun....
orang jawa biasa la...


knapa ya....knape?knape? knape??? justt rindu....
BYE

Tuesday, October 18

MUET

esok ada muet pkul 7.30 PAGI!
seronok.
siapa yang belum muet doa2 la dapat petang.
daa~

Friday, October 14

NURUL FARHANI HASSAN & UiTM PUNCAK ALAM

1) Mendaftar kolej tak tunggu FATIN NUR ZUHAIRMY BINTI JUPRI dan menyebabkan Aten dapat TINGKAT 7 di mana itu adalah tingkat paling atas sekali. Macam pent house?

2) Sangat terhibur sepanjang Minggu Destini Siswa (MDS) atau lebih dikenali sebagai MDShit.

3) Paling menggemari saat di mana kena pakai shawl UiTM.

4) Pergi class pakai track bottom dan T-Shirt Hitam boleh dikatakan setiap hari.

5) Chop ; Lelaki Hebat. Jeng Jeng Jeng

TILL THEN AMIGOS.
TOODLES

Thursday, September 1

2012

Cuba lihat kalendar untuk tahun 2012... 1 Ramadhan pada tahun 2012 jatuh pada 20 Julai iaitu hari Jumaat, jadi 3 Ogos 2012 bersamaan 15 Ramadan juga pada hari Jumaat. Sama dengan satu hadis Nabi SAW tentang huru hara besar yang akan terjadi pada tengah malam pertengahan Ramadhan iaitu hari Jumaat 15 Ramadhan di bumi ini. Huru hara yang akan mengejutkan semua orang yang sedang tidur... Satu suara yang amat dahsyat akan kita dengar dari langit, bukan kiamat tetapi huru hara tersebut akan melenyapkan umat manusia di atas muka bumi ini sebanyak 2/3, yang tinggal hanya 1/3 shj. ( Menurut kajian NASA, pada 21-12-2012 satu planet yg yang dikenali planet X akan melintasi bumi ) Adakah kita semua ni tergolong dalam 1/3 itu? Adakah peristiwa itu akn berlaku pada 2012?? Hanya ALLAH yang Maha Mengetahui.. Yang penting kita perbanyakkan ibadat dan berdoa agar kita termasuk dlm golongan yg dilindungi Allah, jika mati biarlah kita mati dlm Islam dan beriman.. Apa pun, peristiwa itu pasti akan berlaku mengikut hadis Nabi SAW di bawah.. Dari Nu'aim bin Hammad meriwayatkan dengan sanadnya bahawa Rasulullah SAW bersabda: Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan itul...". Kami bertanya: "Suara apakah, ya Rasulullah? " Beliau menjawab: "Suara keras di pertengahan bulan Ramadhan, pada malam Jumaat, akan muncul suara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri jatuh terduduk, para gadis keluar dari pingitannya, pada malam Jumaat di tahun terjadinya banyak gempa. Jika kalian telah melaksanakan solat Subuh pada hari Jumaat, masuklah kalian ke dalam rumah kalian, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kalian, sumbatlah telinga kalian. Jika kalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada Allah dan ucapkanlah: " Mahasuci Al-Quddus, Mahasuci Al-Quddus, Rabb kami Al-Quddus ", kerana barangsiapa melakukan hal itu akan selamat, tetapi barangsiapa yang tidak melakukan hal itu akan binasa". (Al Hadis)-copy by Kasman Azizul Othman.. Ya Allah,Engkau lindungilah hambamu ini yang sungguh kerdil,yang sungguh hina ini,Kau ampunilah segala dosa hambamu ini Ya Allah,sesungguhnya Engkau Maha Pengampun dan Penyayang,sesungguhnya hambamu ini berasa sungguh kerdil,lindungila kami sekeluarga..aammmiinn ya Rabbal Alamiiiiiiiiinnnnn...

Friday, July 29

NOBODY KNOWS =.=''

LIFE CYCLE
kadang kite dekat atas,kadang kite dekat bawah,
mane mungkin kite sentiasa dekat atas..
dah lame x story mory dgn korg kan? 
RINDU!!!
aku nak korg dengar ape aku nak cite ni,jdikan pengajaran..
sekarang family aku dilanda MUSIBAH paling besar,
mane nak tau ALLAH nak bagi UJIAN seberat ni kan..
korang pon sedia maklum kan pasal NANNY aku..
haha, NANNY TU X MENAHAN!
lagi sekali die hantar BELAAN die nak hancur+pecah belah+huru hara kan FAMILY aku..
ape nak buat,kali ni bukan sikit2,,mmg nak bagi mati..
sekarang dlm proses PERUBATAN..
tp bkn bole nak serah bulat2 dekat oeg tu kan,kite pon kena USAHA.
MUMMY aku sekarang keje tangkap pelesit je..
dh mcm ZOO pelesit dh rumah aku..
ALLAH tu MAHA BESAR..
MUMMY aku x putus doa siang malam,akhirnya ALLAH bukak HIJAB MUMMY aku..
korang paham kan? MUMMY aku bole nampak BELAAN2 die..
bukan NANNY  aku punye je,semue pon bole..
so,korang BEWARE klau korg ade ae..HAHA!
MUMMY aku pon tangkap dan bunuh la SYAITAN2 tu semue..
ape lg nak buat kan? xkn nak masak pulak..
tapi SYAITAN BESAR die je x dpt lagi..
KESEDIHAN aku yg paling besar adalah bile tengok MUMMY aku tahan sakit..
YA ALLAH,,mak aku tu wei!
DADDY aku biase lah,die pon x boleh buatpe..sbb kali ni NANNY aku hantar melalui die..
mmg last choice skrg ni MUMMY DADDY aku terpakse BERCERAI..
ape PERASAAN korang bile tengok family kau asyik bertengkar, benda kecik pon bole jd besar..
dh xde kasih sayang suami isteri..
MUMMY aku dh penat kot,serius aku ckp ngn korg..dh 23thn kahwin xde perubahan..
NANNY aku tetap jugak x suke MUMMY aku..
padahal yg dok hantar die pegi hospital,klinik semue MUMMY aku..
nak dijadikan crite,makcik aku sakit..(kanser rahim) masih bujang..
ALLAH MAHA BESAR
die pulangkan balik sakit yg die bg kat MUMMY aku tu dekat anak die sendiri..
tp korang rase die sedar ke?
BETUL lah tu..
MEMANG TAK AR!
aku bkn sje maje post benda ni kat sini(privacy kot)
tp xpe,diam2 sudah..bukan org tau pon sape post kan..

aku nak PESAN kat korg,,sebelum PUASA ni..
hehe =)
korang dapatkanlah RESTU MAK MENTUA sebelum kahwin,,
siasat dulu latar blkg bakal suami,bkn die je..
FAMILY BACKGROUND TU PENTING!

pesanan akhir: nak tau crite lanjut kite sembang dlm fb je ye=)


(hatibanyakbaik)

Saturday, July 23

Assalamualaikum wbt :)

maaf sbb dah lama tak post entry kt blog kita ni. tp serius, aku lupa password n email. hehe. padahal aku yg buat..

first skali, aku nak ucap tahniah lah kat korg yg dapat ipta n bakal sambung pengajian nnt. syukur lah pada Allah sebab korang diberi peluang utk smbung belajar lagi. kat luar sana, ramai yg tak bernasib baik. aku harap korang suma kuat untuk teruskan perjuangan korang di alam univ nnt. masa tu, byk sgt ujian kita akan terima. aku harap korang dpt atasi semua tu dgn sabar n penuh rasa syukur. sebelum smbung belajar, aku rasa baik kita sama-sama betulkan niat belajar kita, kerana Allah Ta'ala. kalau korang perasan, selama ni kita belajar untuk dpt result yg baik je. bukan utk manfaatkan ilmu kita ke jalan Allah. nak cerita pasal ni mmg pnjg lebar. aku rasa aku tak layak lagi nak bercakap pasal nih. hehe. tp kita semua dah boleh fikir kan pasal ni ? apa kata kita luang kan sikit masa kita fikir ttg akhirat. jgn asik nak bergelak ketawa je sebab ketawa lebih lebih ni boleh keraskan hati kita.


hmm aku nak share kt korg ada satu entry aku post kt blog aku hari tu. kalau korg rajin korang baca la. klik sini kalau korang nak baca :) . mmg takut kalau fikir pasal ni, tp ni hakikat yg kita kena sedar. mmg Allah dah ckp, manusia akhir zaman mcm kita ni akan buat mcm2 yg tak patut. akan merosakkan bumi. mmg dah ditetapkan mcmtu. tp sekarang aku bukan nak ajak korang ubah apa yg Allah ckp ttg hal ni. aku cuma nak ajak korg selamatkan diri kita ni daripada termasuk dlm golongan yg merosakkan bumi ni. Allah tak kan nilai hasil yg yg kita dapat. Apa yg Allah nilai adalah usaha kita buat ke arah kebaikan. aku harap ape yg aku cuba smpaikan ni korang faham. Aku tak byk lagi ilmu nak ckp pasal ni. tp apa yg aku belajar tu aku share la ngn korg.


nak berhibur, boleh je. kita nmpak skrg ni movie, drama, lagu2 sbgai sesuatu yg sgt bergaya kalau kita slalu ikut perkembangan. kita bersungguh-sungguh hafal lagu lagu iggeris n korea tp surah2 dalam al-Quran baru bape kerat je yg kita hafal. tu pon yg pndek2 jee. jgn marah kalau aku ckp psl ni sbb aku cuma nak igt kan diri aku sendiri. kita tukar la cara berhibur. mengaji al-Quran pon sbnrnya saesuatu yg boleh buat kita rasa terhibur dan tenang, kalau kita betul2 enjoy buat mcm tu. oke aku rasa aku taknak lagi ckp panjang2 pasal ni sbb aku takut korg kata kau bajet baik. aku takde niat pun nak bajet baik kt sini. aku cuma nak share je :) masa muda kita akan dipersoalkan di akhirat. dgn amalan kita sekarang, layak ke kita nak jawab persoalan dr Allah tu kt akhirat nnt ?


di kesempatan ni, aku nak ucap jugak selamat menyambut Ramadhan al Mubarak. ini peluang kita nak gndakan amalan sbb ganjaran Allah bagi utk kita kt bulan ramdhan ni, subhanallah, cukup byk. zmaan nabi dulu dulu manusia hidup beribu tahun. diorg ada masa beribu tahun utk beribadah n kumpul amalan. Allah tu Maha Adil sbb kita umat Muhammad yg jangka hayat pendek ni, ALLAH bg kita bulan2 tertentu yg mana kalau kita beribadah, gnjaran dia sama mcm kita beribadah beribu tahun. bulan Ramadhan ni salah satu nye :D
tingkat kan amalan jom !


*peringatan untuk diri sendiri. apa yg baik, aku kongsi. harap sama2 dapat saling mengingatkan. ALLAHUALAM.




ikhlas dari aku.
hamba Allah yg banyak dosa dan akan cuba memperbaiki diri. insyaAllah :)